Local cover image
Local cover image

Όσα δεν γνωρίζατε για την περίοδο από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την Εθνική Αντίσταση / Γιάννης Γρυντάκης...[κ.α.]

Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Publication details: Αθήνα : Μεταίχμιο, 2019.Description: 347 σ. ; 21 εκISBN:
  • 9786180318227
Subject(s): DDC classification:
  • EEB 938.68
Summary: Η ιστορία της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέσα από ιστορικά "ανέκδοτα" δηλαδή κείμενα που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της εποχής με έναν διαφορετικό τρόπο. Τα κείμενα αυτά βρίθουν από "ασήμαντες" λεπτομέρειες. Άλλες έχουν ενδιαφέρον ιστορικό, γιατί φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα, άλλες πάλι μας ξαφνιάζουν για την παραδοξότητά τους, άλλες ανατρέπουν την "επίσημη" άποψη για μεγάλες προσωπικότητες ή απλώς προκαλούν θυμηδία. Εστιάζοντας σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, προσεγγίζουμε την Ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό κάτοπτρο, που προβάλλει το άγνωστο, το περίεργο, το "ασήμαντο" που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ίσως αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε κάποιες "αλήθειες" που εκούσια ή ακούσια η ιστορική έρευνα αντιπαρέρχεται ή αποσιωπά. Τα αποσπάσματα συνοδεύονται από τις ανάλογες παραπομπές στις πηγές ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανατρέχει στο κατάλληλο κείμενο, για περισσότερη πληροφόρηση. Το περιεχόμενο του βιβλίου χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες: - Τις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1910-1945, καθώς και άλλα γεγονότα που συνδέονται με αυτές έμμεσα ή άμεσα (π.χ. ο εθνικός διχασμός, η δίκη των έξι κ.λπ.). - Τα στρατιωτικά κινήματα-επαναστάσεις που έγιναν την ίδια περίοδο. - Τη δράση των πρωταγωνιστών στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. - Την καθημερινή ζωή.
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Κύρια Συλλογή-Non Fiction 938.68 ΟΣΑ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000114618
Total holds: 0

Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο

Η ιστορία της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέσα από ιστορικά "ανέκδοτα" δηλαδή κείμενα που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της εποχής με έναν διαφορετικό τρόπο. Τα κείμενα αυτά βρίθουν από "ασήμαντες" λεπτομέρειες. Άλλες έχουν ενδιαφέρον ιστορικό, γιατί φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα, άλλες πάλι μας ξαφνιάζουν για την παραδοξότητά τους, άλλες ανατρέπουν την "επίσημη" άποψη για μεγάλες προσωπικότητες ή απλώς προκαλούν θυμηδία. Εστιάζοντας σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, προσεγγίζουμε την Ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό κάτοπτρο, που προβάλλει το άγνωστο, το περίεργο, το "ασήμαντο" που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ίσως αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε κάποιες "αλήθειες" που εκούσια ή ακούσια η ιστορική έρευνα αντιπαρέρχεται ή αποσιωπά.

Τα αποσπάσματα συνοδεύονται από τις ανάλογες παραπομπές στις πηγές ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανατρέχει στο κατάλληλο κείμενο, για περισσότερη πληροφόρηση.

Το περιεχόμενο του βιβλίου χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες:
- Τις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1910-1945, καθώς και άλλα γεγονότα που συνδέονται με αυτές έμμεσα ή άμεσα (π.χ. ο εθνικός διχασμός, η δίκη των έξι κ.λπ.).
- Τα στρατιωτικά κινήματα-επαναστάσεις που έγιναν την ίδια περίοδο.
- Τη δράση των πρωταγωνιστών στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
- Την καθημερινή ζωή.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image