Local cover image
Local cover image

Το έγκλημα της σιωπής : η γενοκτονία των Αρμενίων / πρόλογος του Περικλή Ροδάκη ; μετάφραση από τα αγγλικά και γαλλικά Γιάννα Κούρτοβικ, Σήφης Κασσεσιάν.

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Original language: Αγγλική, Γαλλική Series: Μικρή βιβλιοθήκη ; 5Publication details: Αθήνα : Ηρόδοτος, c1988.Description: 459, [4] σ. : εικ., χάρτης ; 18 εκISBN:
  • 960729002X
Subject(s): Summary: Η μετάφραση στα ελληνικά των ντοκουμέντων που παρουσιάστηκαν το 1984 στην ειδική σύνοδο του Διαρκούς δικαστηρίου των λαών, που συνήλθε στο Παρίσι για να εξετάσει το πρόβλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι μια σημαντική προσφορά στη χώρα μας. Και αυτό όχι μόνο γιατί στη χώρα μας εξακολουθούν να ζουν χιλιάδες Αρμένιοι που ξεριζώθηκαν από τον τόπο που γεννήθηκαν και έζησαν αλλά και για μας τους ίδιους τους Έλληνες που δοκιμάσαμε και δοκιμάζουμε ακόμα και σήμερα την τρομερή βαρβαρότητα που αποτελεί τη «λογική» των κυρίαρχων τάξεων της σημερινής Τουρκίας. Η γενοκτονία ως ιδέα και ως πρακτική είναι και αυτή τη στιγμή ένα εξαιρετικά επίκαιρο πρόβλημα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για όλες τις εθνότητες, που και σήμερα απειλούνται με ανάλογη εκμηδένιση και αφανισμό από την ίδια ακριβώς εκείνη κυρίαρχη τάξη που είχε διαπράξει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-16 και κυβερνάει τη σύγχρονη Τουρκία. Ο Κεμαλισμός είναι η καθαρή συνέχεια της ιδεολογίας και της πρακτικής των Νεοτούρκων που έκαναν τη γενοκτονία το 1915-16. Οι Έλληνες της Βόρειας Κύπρου και οι Κούρδοι (από τη στιγμή που αυτοί οι τελευταίοι απέκτησαν εθνική συνείδηση) αντιμετωπίζουν προβλήματα γενοκτονίας από την Τουρκία. Φυσικά οι Τούρκοι δε φτάνουν -για τη στιγμή τουλάχιστον - στις φρικαλεότητες της αρμένικης γενοκτονίας, αλλά η τελική επιδίωξη είναι η ίδια. Να σβήσουν από το χώρο, που θεωρούν δικό τους, κάθε διαφορετική εθνότητα, κάθε εθνότητα που θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της ως έθνος. Όμως, παρά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό, ούτε οι Αρμένιοι χάθηκαν ούτε οι Έλληνες. Η ιστορία θα κρίνει το μέλλον. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα έθνη δεν πνίγονται, δε χάνονται με σφαγές.
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κύρια Συλλογή-Non Fiction 947.56 ΕΓΚ (Browse shelf(Opens below)) 1 Not For Loan 00000113142
Total holds: 0

Άνω του τίτλου : Διαρκές Δικαστήριο των Λαών.

Η μετάφραση στα ελληνικά των ντοκουμέντων που παρουσιάστηκαν το 1984 στην ειδική σύνοδο του Διαρκούς δικαστηρίου των λαών, που συνήλθε στο Παρίσι για να εξετάσει το πρόβλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι μια σημαντική προσφορά στη χώρα μας. Και αυτό όχι μόνο γιατί στη χώρα μας εξακολουθούν να ζουν χιλιάδες Αρμένιοι που ξεριζώθηκαν από τον τόπο που γεννήθηκαν και έζησαν αλλά και για μας τους ίδιους τους Έλληνες που δοκιμάσαμε και δοκιμάζουμε ακόμα και σήμερα την τρομερή βαρβαρότητα που αποτελεί τη «λογική» των κυρίαρχων τάξεων της σημερινής Τουρκίας. Η γενοκτονία ως ιδέα και ως πρακτική είναι και αυτή τη στιγμή ένα εξαιρετικά επίκαιρο πρόβλημα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για όλες τις εθνότητες, που και σήμερα απειλούνται με ανάλογη εκμηδένιση και αφανισμό από την ίδια ακριβώς εκείνη κυρίαρχη τάξη που είχε διαπράξει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-16 και κυβερνάει τη σύγχρονη Τουρκία. Ο Κεμαλισμός είναι η καθαρή συνέχεια της ιδεολογίας και της πρακτικής των Νεοτούρκων που έκαναν τη γενοκτονία το 1915-16. Οι Έλληνες της Βόρειας Κύπρου και οι Κούρδοι (από τη στιγμή που αυτοί οι τελευταίοι απέκτησαν εθνική συνείδηση) αντιμετωπίζουν προβλήματα γενοκτονίας από την Τουρκία. Φυσικά οι Τούρκοι δε φτάνουν -για τη στιγμή τουλάχιστον - στις φρικαλεότητες της αρμένικης γενοκτονίας, αλλά η τελική επιδίωξη είναι η ίδια. Να σβήσουν από το χώρο, που θεωρούν δικό τους, κάθε διαφορετική εθνότητα, κάθε εθνότητα που θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της ως έθνος. Όμως, παρά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό, ούτε οι Αρμένιοι χάθηκαν ούτε οι Έλληνες. Η ιστορία θα κρίνει το μέλλον. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα έθνη δεν πνίγονται, δε χάνονται με σφαγές.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image