Local cover image
Local cover image

Σμύρνη : μια πόλη στη λογοτεχνία / επιλογή κειμένων Θωμάς Κοροβίνης.

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Publication details: Αθήνα : Μεταίχμιο, 2016, 2005.Description: 366 σ. : φωτ. ; 22 εκISBN:
  • 9786180304305
Subject(s): DDC classification:
  • 889.808 21η έκδ.
Contents:
Σμύρνα - Σμύρνη : ιστορικά -- Οι περιηγητές για τη Σμύρνη -- Η Σμύρνη και τα προάστια -- Κοινωνική ζωή - Λαογραφικά -- Σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων -- Οι γυναίκες της Σμύρνης -- Μουσική και τραγούδια της Σμύρνης -- Γύρω από την καταστροφή -- Ποιήματα για τη Σμύρνη -- Izmir.
Summary: "Όσοι γνώρισαν τη Σμύρνη από κοντά ευτύχησαν να αποθαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της. Ο πολυταξιδεμένος και ανοιχτόμυαλος Ηρόδοτος έγραψε πως δεν αντίκρισαν τα μάτια του ωραιότερη πόλη. Ο μέγιστος ρήτορας Κικέρων κατέθεσε ότι δεν υπάρχει σημείο της πόλης που ο ταξιδιώτης δεν θα γοητευθεί από κάτι, τοπίο, αρχαιότητες ή ανθρώπους. Ο Σικελιανός στον πρόλογο του μυθιστορήματος Αιολική γη του Βενέζη έγραψε: "Είναι η γλυκιά ιωνική ατμόσφαιρα, είναι η κρυφή, χαμένη θαλπωρή της μυστικής του κόσμου σάρκας που απροσδόκητα ξανάρχεται και πάλι σ' επαφή μητριαρχική μαζί μου". Θωμάς Κοροβίνης. Το βιβλίο είναι μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών. Δομημένο σε τέσσερα μέρη παρακολουθεί την πορεία της πόλης μέχρι σήμερα, που η Σμύρνη είναι πλέον ένα σύγχρονο τουρκικό άστυ με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ενδιάμεσους σταθμούς την περίοδο της μεγάλης της ακμής, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, και την καταστροφή της το 1922.
Item type: Book List(s) this item appears in: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Δαήδειος Παιδική Βιβλιοθήκη Βιβλία για μεγάλους 889.808 ΣΜΥ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000101928
Δανιηλίδειος Παιδική Βιβλιοθήκη Βιβλία για μεγάλους 889.832 ΣΜΥ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000116244
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Κύρια Συλλογή-Non Fiction 889.808 ΣΜΥ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000114758
Total holds: 0

Περιέχει ευρετήριο

Σμύρνα - Σμύρνη : ιστορικά -- Οι περιηγητές για τη Σμύρνη -- Η Σμύρνη και τα προάστια -- Κοινωνική ζωή - Λαογραφικά -- Σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων -- Οι γυναίκες της Σμύρνης -- Μουσική και τραγούδια της Σμύρνης -- Γύρω από την καταστροφή -- Ποιήματα για τη Σμύρνη -- Izmir.

"Όσοι γνώρισαν τη Σμύρνη από κοντά ευτύχησαν να αποθαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της. Ο πολυταξιδεμένος και ανοιχτόμυαλος Ηρόδοτος έγραψε πως δεν αντίκρισαν τα μάτια του ωραιότερη πόλη. Ο μέγιστος ρήτορας Κικέρων κατέθεσε ότι δεν υπάρχει σημείο της πόλης που ο ταξιδιώτης δεν θα γοητευθεί από κάτι, τοπίο, αρχαιότητες ή ανθρώπους. Ο Σικελιανός στον πρόλογο του μυθιστορήματος Αιολική γη του Βενέζη έγραψε: "Είναι η γλυκιά ιωνική ατμόσφαιρα, είναι η κρυφή, χαμένη θαλπωρή της μυστικής του κόσμου σάρκας που απροσδόκητα ξανάρχεται και πάλι σ' επαφή μητριαρχική μαζί μου".
Θωμάς Κοροβίνης.

Το βιβλίο είναι μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών. Δομημένο σε τέσσερα μέρη παρακολουθεί την πορεία της πόλης μέχρι σήμερα, που η Σμύρνη είναι πλέον ένα σύγχρονο τουρκικό άστυ με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ενδιάμεσους σταθμούς την περίοδο της μεγάλης της ακμής, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, και την καταστροφή της το 1922.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image