Local cover image
Local cover image

Εν Θεσσαλονίκη 1913-1951 : χρονολόγιο, ήτοι εκκλησιαστικά, πολιτικά, κοινωνικά και ο Μητροπολίτης Γεννάδιος Αλεξιάδης / Αθ. Ε. Καραθανάσης.

By: Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Publication details: Θεσσαλονίκη : Κυριακίδης, c2020.Description: 415 σ. : εικ., πορτρ. ; 24 εκISBN:
  • 9789605993504
Subject(s): Summary: Η Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωσή της, καθίσταται κέντρο σειράς γεγονότων με προέκταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το περιοδικό της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Παλαμάς, που ιδρύεται μετά την δημιουργία της Προσωρινής Κυβερνήσεως Βενιζέλου, το 1917, δημοσιεύει και σχολιάζει πολλά από τα γεγονότα αυτά, όπως είναι το ανάθεμα του Βενιζέλου, οι δίκες των αρχιερέων που μετείχαν σ αυτό, οι νίκες του Ελληνικού στρατού στο μακεδονικό και μικρασιατικό μέτωπο, το ζήτημα των Νέων Χωρών, ο διχασμός, πλην του Εθνικού, και στην Εκκλησία, η πυρκαγιά του 1917. Η Εκκλησία Θεσσαλονίκης και ο μητροπολίτης Γεννάδιος εργάζονταν σύντονα για τον καθαγιασμό βυζαντινών ναών, την προστασία των βυζαντινών μνημείων, την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου, την ίδρυση του Α.Π.Θ., την ανάγκη του μεγάρου της Χ.Α.Ν.Θ. Συνέδραμε, ωσαύτως, το έργο της Πολιτείας στην εγκατάσταση των προσφύγων του 1922, στην ανέγερση σχολείων, ναών, στην ίδρυση προσφυγικών οικισμών. Το περιοδικό, με τους συνεργάτες του, άσκησε δριμεία κριτική στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ενδιαφέρθηκε με δημοσιεύματα για την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα, την Β. Ήπειρο, τιμούσε την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και του Πόντου. Κατά την Κατοχή η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης οργάνωσε συσσίτια, αγωνιούσε για τον εμφύλιο σπαραγμό, μετείχε στις κινήσεις για τις Εθνικές Διεκδικήσεις.
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κύρια Συλλογή-Non Fiction 938.945 ΚΑΡ (Browse shelf(Opens below)) 1 Not For Loan 00000113257
Total holds: 0

Περιέχει βιβλιογραφία : σ. 373-379 και ευρετήριο.

Η Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωσή της, καθίσταται κέντρο σειράς γεγονότων με προέκταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το περιοδικό της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Παλαμάς, που ιδρύεται μετά την δημιουργία της Προσωρινής Κυβερνήσεως Βενιζέλου, το 1917, δημοσιεύει και σχολιάζει πολλά από τα γεγονότα αυτά, όπως είναι το ανάθεμα του Βενιζέλου, οι δίκες των αρχιερέων που μετείχαν σ αυτό, οι νίκες του Ελληνικού στρατού στο μακεδονικό και μικρασιατικό μέτωπο, το ζήτημα των Νέων Χωρών, ο διχασμός, πλην του Εθνικού, και στην Εκκλησία, η πυρκαγιά του 1917. Η Εκκλησία Θεσσαλονίκης και ο μητροπολίτης Γεννάδιος εργάζονταν σύντονα για τον καθαγιασμό βυζαντινών ναών, την προστασία των βυζαντινών μνημείων, την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου, την ίδρυση του Α.Π.Θ., την ανάγκη του μεγάρου της Χ.Α.Ν.Θ. Συνέδραμε, ωσαύτως, το έργο της Πολιτείας στην εγκατάσταση των προσφύγων του 1922, στην ανέγερση σχολείων, ναών, στην ίδρυση προσφυγικών οικισμών. Το περιοδικό, με τους συνεργάτες του, άσκησε δριμεία κριτική στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ενδιαφέρθηκε με δημοσιεύματα για την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα, την Β. Ήπειρο, τιμούσε την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και του Πόντου. Κατά την Κατοχή η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης οργάνωσε συσσίτια, αγωνιούσε για τον εμφύλιο σπαραγμό, μετείχε στις κινήσεις για τις Εθνικές Διεκδικήσεις.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image