Local cover image
Local cover image

Νουβέλες και διηγήματα / Φ. Ντοστογιέφσκι ; εισαγωγή - μετάφραση - σημειώσεις Σταυρούλα Αργυροπούλου

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Original language: Ρωσική Series: Ρώσοι συγγραφείςPublication details: Αθήνα : Ροές, 2005,2006.Description: 2 τ. ; 21 εκISBN:
  • 9789602832349 (τ.1)
  • 9789602832387 (τ.2)
Subject(s):
Contents:
Τ.1 1846-1848 -- τ.2 1849-1877
Τ.1. Ο κύριος Προχάρτσιν -- Μυθιστόρημα σε εννέα επιστολές -- Η σπιτονοικοκυρά -- Πολζουνκόφ -- Αδύναμη καρδιά -- Η γυναίκα ενός άλλου και ο σύζυγος κάτω από το κρεβάτι -- Ένας τίμιος κλέφτης -- Το χριστουγεννιάτικο έλατο και ο γάμος -- Λευκές νύχτες. Τ.2. Ένας μικρός ήρωας -- Μια αισχρή ιστορία -- Ο κροκόδειλος -- Μπαμπόκ -- Ο επαίτης -- Ο μικρός πλάι στον Χριστό πάνω στο έλατο -- Ο μουζίκος Μαριέι -- Η εκατοχρονίτισσα -- Μια γλυκιά κοπέλα -- Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου.
Summary: Σε όλη τη διάρκεια της λογοτεχνικής σταδιοδρομίας του, ο Ντοστογιέφσκι γράφει πολυάριθμες νουβέλες και διηγήματα, μέσω των οποίων προσεγγίζει τα μεγάλα θέματα που θα αναπτύξει αργότερα στα μεγάλα μυθιιστορήματά του. "Ποιητής της οδύνης", ο Ντοστογιέφσκι προβάλλει ακόμα και μέσα από τα πιο σύντομα έργα του ως ο συγγραφέας της απέχθειας, του ανείπωτου και της σιωπής, και το στοιχείο τούτο προσδίδει στο έργο του μια εκπληκτική διαχρονικότητα. Αυτή η κατάδυση στα έγκατα της συνείδησης πηγάζει από τη θέλησή του να εκφράσει τη ζωή στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος. Ο ίδιος έγραφε για το έργο του: "Ενεργώ μέσω της ανάλυσης και όχι μέσω της σύνθεσης, με άλλα λόγια φθάνω στο βάθος και, μόλις βρεθώ μεταξύ των ατόμων, ερευνώ τα πάντα. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, τα μικρότερης έκτασης κείμενά του, που ξεκινούν από τις νατουραλιστικές περιγραφές της ζωής στην Αγία Πετρούπολη του 1840 και φθάνουν έως τη διατύπωση φιλοσοφικών απόψεων, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνικών ειδών, κινούμενα με εκπληκτική δεξιοτεχνία πάνω στο λεπτό νήμα που χωρίζει τον κόσμο της πεζής πραγματικότητας από αυτόν της φαντασίας και του επιθυμητού. Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται εννέα νουβέλες και διηγήματα του μεγάλου δημιουργού που γράφτηκαν την περίοδο 1846-1848. Τ.2 Στον ανά χείρας δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται δέκα νουβέλες και διηγήματα του μεγάλου δημιουργού που γράφτηκαν την περίοδο 1849-1877: από τον τρυφερό "Μικρό ήρωα" (γραμμένο το 1849 μέσα στη φυλακή!) και τον απολαυστικό "Κροκόδειλο", έως τη συγκινητική "Γλυκιά κοπέλα" και το "Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου", με το όραμα του συγγραφέα για μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της αδελφοσύνης.
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Λογοτεχνία-Fiction Ξ DOS τ.1 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000114961
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Λογοτεχνία-Fiction Ξ DOS τ.2 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000114962
Total holds: 0

Τ.1 1846-1848 -- τ.2 1849-1877

Τ.1. Ο κύριος Προχάρτσιν -- Μυθιστόρημα σε εννέα επιστολές -- Η σπιτονοικοκυρά -- Πολζουνκόφ -- Αδύναμη καρδιά -- Η γυναίκα ενός άλλου και ο σύζυγος κάτω
από το κρεβάτι -- Ένας τίμιος κλέφτης -- Το χριστουγεννιάτικο έλατο και ο γάμος -- Λευκές νύχτες.

Τ.2. Ένας μικρός ήρωας -- Μια αισχρή ιστορία -- Ο κροκόδειλος -- Μπαμπόκ -- Ο επαίτης -- Ο μικρός πλάι στον Χριστό πάνω στο έλατο -- Ο μουζίκος Μαριέι -- Η εκατοχρονίτισσα -- Μια γλυκιά κοπέλα -- Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου.

Σε όλη τη διάρκεια της λογοτεχνικής σταδιοδρομίας του, ο Ντοστογιέφσκι γράφει πολυάριθμες νουβέλες και διηγήματα, μέσω των οποίων προσεγγίζει τα μεγάλα θέματα που θα αναπτύξει αργότερα στα μεγάλα μυθιιστορήματά του.
"Ποιητής της οδύνης", ο Ντοστογιέφσκι προβάλλει ακόμα και μέσα από τα πιο σύντομα έργα του ως ο συγγραφέας της απέχθειας, του ανείπωτου και της σιωπής, και το στοιχείο τούτο προσδίδει στο έργο του μια εκπληκτική διαχρονικότητα. Αυτή η κατάδυση στα έγκατα της συνείδησης πηγάζει από τη θέλησή του να εκφράσει τη ζωή στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος.
Ο ίδιος έγραφε για το έργο του: "Ενεργώ μέσω της ανάλυσης και όχι μέσω της σύνθεσης, με άλλα λόγια φθάνω στο βάθος και, μόλις βρεθώ μεταξύ των ατόμων, ερευνώ τα πάντα. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, τα μικρότερης έκτασης κείμενά του, που ξεκινούν από τις νατουραλιστικές περιγραφές της ζωής στην Αγία Πετρούπολη του 1840 και φθάνουν έως τη διατύπωση φιλοσοφικών απόψεων, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνικών ειδών, κινούμενα με εκπληκτική δεξιοτεχνία πάνω στο λεπτό νήμα που χωρίζει τον κόσμο της πεζής πραγματικότητας από αυτόν της φαντασίας και του επιθυμητού.
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται εννέα νουβέλες και διηγήματα του μεγάλου δημιουργού που γράφτηκαν την περίοδο 1846-1848.

Τ.2 Στον ανά χείρας δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται δέκα νουβέλες και διηγήματα του μεγάλου δημιουργού που γράφτηκαν την περίοδο 1849-1877: από τον τρυφερό "Μικρό ήρωα" (γραμμένο το 1849 μέσα στη φυλακή!) και τον απολαυστικό "Κροκόδειλο", έως τη συγκινητική "Γλυκιά κοπέλα" και το "Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου", με το όραμα του συγγραφέα για μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της αδελφοσύνης.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image