Local cover image
Local cover image

Μαθήματα διγλωσσίας / Ιωάννης Γαλαντόμος

By: Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Publication details: Θεσσαλονίκη : Επίκεντρο, 2012.Description: 250 σ. ; 20 εκISBN:
  • 9789604583430
Subject(s): DDC classification:
  • 20ή έκδ. 404.2
Summary: Η διγλωσσία, δηλαδή η γνώση και χρήση δύο διαφορετικών γλωσσικών κωδίκων από τον ίδιο ομιλητή συνιστά ένα πολυπρισματικό, παγκόσμιο και καθ' όλα φυσιολογικό φαινόμενο. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις δομές και τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η διγλωσσία είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η διγλωσσία μελετάται στο πλαίσιο πολλών επιστημών, όπως της παιδαγωγικής, της γλωσσολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας, της ψυχολογίας / ψυχογλωσσολογίας, της παθολογίας λόγου και των νευροεπιστημών. Στην ελληνική βιβλιογραφία η διγλωσσία εξετάζεται κυρίως υπό το πρίσμα της παιδαγωγικής, της κοινωνιογλωσσολογίας και της ψυχογλωσσολογίας. Απουσιάζει, ωστόσο, ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο που να επιχειρεί μια σύνθεση όσων μελετώνται στο πλαίσιο των προαναφερθέντων κλάδων. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα "Μαθήματα Διγλωσσίας", γεγονός που καθιστά το εν λόγω βιβλίο απαραίτητο και χρήσιμο σε κάθε επιστήμονα και εν γένει ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να αποκτήσει μια καθολική εικόνα της προβληματικής που έχει αναπτυχθεί για το φαινόμενο της διγλωσσίας στο πλαίσιο πολλών, αλλά αλληλένδετων επιστημών.
Item type: Book List(s) this item appears in: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΩΡΕΕΣ 2022 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Κύρια Συλλογή-Non Fiction 404.2 ΓΑΛ (Browse shelf(Opens below)) 1 Checked out 03/04/2024 00000118256
Total holds: 0

Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο

Η διγλωσσία, δηλαδή η γνώση και χρήση δύο διαφορετικών γλωσσικών κωδίκων από τον ίδιο ομιλητή συνιστά ένα πολυπρισματικό, παγκόσμιο και καθ' όλα φυσιολογικό φαινόμενο. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις δομές και τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η διγλωσσία είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η διγλωσσία μελετάται στο πλαίσιο πολλών επιστημών, όπως της παιδαγωγικής, της γλωσσολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας, της ψυχολογίας / ψυχογλωσσολογίας, της παθολογίας λόγου και των νευροεπιστημών. Στην ελληνική βιβλιογραφία η διγλωσσία εξετάζεται κυρίως υπό το πρίσμα της παιδαγωγικής, της κοινωνιογλωσσολογίας και της ψυχογλωσσολογίας. Απουσιάζει, ωστόσο, ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο που να επιχειρεί μια σύνθεση όσων μελετώνται στο πλαίσιο των προαναφερθέντων κλάδων. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα "Μαθήματα Διγλωσσίας", γεγονός που καθιστά το εν λόγω βιβλίο απαραίτητο και χρήσιμο σε κάθε επιστήμονα και εν γένει ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να αποκτήσει μια καθολική εικόνα της προβληματικής που έχει αναπτυχθεί για το φαινόμενο της διγλωσσίας στο πλαίσιο πολλών, αλλά αλληλένδετων επιστημών.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image