Local cover image
Local cover image

Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και το ελληνικό πρόβλημα 1922-1924 : μελέτη για την πολιτική της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και την ελληνοτουρκική συμφωνία υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών / Χαράλαμπος Ι. Ψωμιάδης ; μετάφραση - επιμέλεια Γιώργος Γιαννακόπουλος - Αναστασία Λέρου.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Original language: Αγγλική Publication details: Αθήνα : Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 2011.Description: 221 σ. : χάρτης ; 21 εκISBN:
  • 9789609333610
Subject(s): Summary: Η μελέτη της ελληνικής προσφυγικής κρίσης συνάπτεται με την αναφορά σε μια διεθνή ανθρωπιστική παρέμβαση και μια κλασική συμβατική πράξη- την ελληνοτουρκική σύμβαση για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Η τελευταία αυτή δεν προοριζόταν μόνο να τοποθετήσει σε νέα εφεξής βάση τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και να δώσει ανανεωμένη μορφή και περιεχόμενο στο όλο Ανατολικό Ζήτημα. Παράλληλα, υπογράμμιζε την απόσταση μεταξύ δικαίου και ηθικής, εφόσον, για πρώτη φορά στη διεθνή σκήνη, θεσπίζονταν ο κανόνας της ακούσιας ανταλλαγής των ατόμων. Ο Χαράλαμπος Ψωμιάδης αναδεικνύει τις θεμελιακές αυτές ιστορικές παραμέτρους. Επιπλέον, όμως, φωτίζει και το μείζον ζήτημα που ανακύπτει από την κατάλυση των πολυεθνικών και την αναγωγή των εθνικών κρατών σε θεμελιακή μονάδα της διεθνούς ζωής. Ενάντιος εξάλλου σε κάθε μονομερή επιστημονική θεώρηση, εμμένει στην προσωπικότητα και στον ρόλο κορυφαίων παραγόντων του διεθνούς γίγνεσθαι- όπως ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το έργο αυτό επιτελεί με την πιο αυστηρή ιστορική μεθοδολογία, αξιοποιώντας εξαντλητικά κάθε πρωτογενή πηγή. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνώμ
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού 938.726 ΨΩΜ (Browse shelf(Opens below)) 1 Not For Loan 00000113054
Total holds: 0

Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο.

Η μελέτη της ελληνικής προσφυγικής κρίσης συνάπτεται με την αναφορά σε μια διεθνή ανθρωπιστική παρέμβαση και μια κλασική συμβατική πράξη- την ελληνοτουρκική σύμβαση για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Η τελευταία αυτή δεν προοριζόταν μόνο να τοποθετήσει σε νέα εφεξής βάση τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και να δώσει ανανεωμένη μορφή και περιεχόμενο στο όλο Ανατολικό Ζήτημα. Παράλληλα, υπογράμμιζε την απόσταση μεταξύ δικαίου και ηθικής, εφόσον, για πρώτη φορά στη διεθνή σκήνη, θεσπίζονταν ο κανόνας της ακούσιας ανταλλαγής των ατόμων.
Ο Χαράλαμπος Ψωμιάδης αναδεικνύει τις θεμελιακές αυτές ιστορικές παραμέτρους. Επιπλέον, όμως, φωτίζει και το μείζον ζήτημα που ανακύπτει από την κατάλυση των πολυεθνικών και την αναγωγή των εθνικών κρατών σε θεμελιακή μονάδα της διεθνούς ζωής. Ενάντιος εξάλλου σε κάθε μονομερή επιστημονική θεώρηση, εμμένει στην προσωπικότητα και στον ρόλο κορυφαίων παραγόντων του διεθνούς γίγνεσθαι- όπως ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το έργο αυτό επιτελεί με την πιο αυστηρή ιστορική μεθοδολογία, αξιοποιώντας εξαντλητικά κάθε πρωτογενή πηγή.
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου Αθηνώμ

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image