Local cover image
Local cover image

Η Ρωσοκρατία στον Πόντο (1916-1918) ο Πόντος και ο Καύκασος στη γεωπολιτική αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Παναγιώτης Τσατσανίδης- Κωνσταντίνος Φωτιάδης

By: Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Publication details: Θεσσαλονίκη ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Κ. & Μ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ 2021Description: 749ISBN:
  • 9786185306571
Summary: Τον Αύγουστο του 1991 βρισκόμουν στη Μόσχα, αναμένοντας την άφιξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη από την Ελλάδα. Είχαμε γνωριστεί στο 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο Ελλήνων στο Γκελεντζίκ, που έγινε τον Μάρτιο του 1991. Εκεί συμφωνήσαμε για κοινή μελλοντική εργασία στο Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας (AVPR). Η αρχή της συνεργασίας μας συνέπεσε με μια από τις πιο γόνιμες περιόδους της ιστορικής επιστήμης, όταν, μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων, τα ρωσικά αρχεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους για τους ερευνητές. Πολύ σύντομα μετά την έναρξη των εργασιών μας καταλάβαμε ότι ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες ερευνητές που απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά, απόρρητα κάποτε, έγγραφα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της εργασίας εστιάσαμε την προσοχή μας, πρώτα απ' όλα, στα έγγραφα που αφορούσαν την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικές στο ιστορικό υλικό που συλλέξαμε ήταν οι αναφορές των ρωσικών διπλωματικών γραφείων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και κυρίως του Προξενείου στην Τραπεζούντα. Η αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών για τα θέματα που μας ενδιέφεραν συνεχίστηκε από εμένα και σε άλλα αρχεία ολόκληρου του μετα-σοβιετικού χώρου. Δυστυχώς, αργότερα αναγκάστηκα να απομακρυνθώ από το ερευνητικό έργο για λόγους οικονομικούς και προσωπικούς, που συνδέονταν με τη μετοίκησή μου στην Ελλάδα. [...] (Από την έκδοση)
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κύρια Συλλογή-Non Fiction 1 Not For Loan 00000113184
Total holds: 0

Τον Αύγουστο του 1991 βρισκόμουν στη Μόσχα, αναμένοντας την άφιξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη από την Ελλάδα. Είχαμε γνωριστεί στο 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο Ελλήνων στο Γκελεντζίκ, που έγινε τον Μάρτιο του 1991. Εκεί συμφωνήσαμε για κοινή μελλοντική εργασία στο Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας (AVPR). Η αρχή της συνεργασίας μας συνέπεσε με μια από τις πιο γόνιμες περιόδους της ιστορικής επιστήμης, όταν, μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων, τα ρωσικά αρχεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους για τους ερευνητές. Πολύ σύντομα μετά την έναρξη των εργασιών μας καταλάβαμε ότι ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες ερευνητές που απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά, απόρρητα κάποτε, έγγραφα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας εστιάσαμε την προσοχή μας, πρώτα απ' όλα, στα έγγραφα που αφορούσαν την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικές στο ιστορικό υλικό που συλλέξαμε ήταν οι αναφορές των ρωσικών διπλωματικών γραφείων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και κυρίως του Προξενείου στην Τραπεζούντα.
Η αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών για τα θέματα που μας ενδιέφεραν συνεχίστηκε από εμένα και σε άλλα αρχεία ολόκληρου του μετα-σοβιετικού χώρου. Δυστυχώς, αργότερα αναγκάστηκα να απομακρυνθώ από το ερευνητικό έργο για λόγους οικονομικούς και προσωπικούς, που συνδέονταν με τη μετοίκησή μου στην Ελλάδα. [...] (Από την έκδοση)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image