Local cover image
Local cover image

Οι σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης στο διάστημα 1953-1977 : (σύμφωνα με τα έγγραφα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΣΕ) / Β. Γ. Αφινιάν... [κ.ά.].

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Publication details: Θεσσαλονίκη : Παρατηρητής, 1999.Description: 342 σ. ; 23 εκISBN:
  • 9603740594
Subject(s): Summary: Το αρχειακό υλικό που δημοσιεύεται στην παρούσα έκδοση προέρχεται από το ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ. Τα έγραφα αναφέρονται στις σχέσεις ανάμεσα στα Κουμμουνιστικά Κόμματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Ελλάδας κατά την περίοδο 1953-1977 και φωτίζουν μερικές από τις τραγικές σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ. Το ΚΚΣΕ εμφανίζεται με δύο υποστάσεις. Εξωτερικά ως κοινωνικό-πολιτική οργάνωση, της οποίας ο ηγεμονικός ρόλος βασίζεται στο αλάθητο και τη δύναμη της ιδεολογίας της. Όμως, στην πραγματικότητα, το ΚΚΣΕ ήταν μία ιδιότυπη κρατική δομή, που εκπροσωπούσε τη δικτατορία ενός κόμματος ή πιο σωστ6ά της ανώτερης νομενκλατούρας. Στις διεθνείς σχέσεις του κυριαρχούσε η υπαγόρευση της γραμμής του στα ''αδελφά'' κόμματα. Η αρχή ήταν κοινή, καθολική. Όμως ο μηχανισμός χρήσης της στην κάθε περίπτωση εξαρτιόταν από τις συγκεκριμένες συνθήκες δράσης του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά και από τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες των αρχηγών στελεχών. Οι σχέσεις του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ περίτρανα το αποδεικνύουν.
Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κύρια Συλλογή-Non Fiction 324.2495075 ΣΧΕ (Browse shelf(Opens below)) 1 Not For Loan 00000113389
Total holds: 0

Περιέχει ευρετήριο.
"Κρατικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κέντρο Φύλαξης Σύγχρονων Εγγράφων. Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου".

Το αρχειακό υλικό που δημοσιεύεται στην παρούσα έκδοση προέρχεται από το ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ. Τα έγραφα αναφέρονται στις σχέσεις ανάμεσα στα Κουμμουνιστικά Κόμματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Ελλάδας κατά την περίοδο 1953-1977 και φωτίζουν μερικές από τις τραγικές σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ.
Το ΚΚΣΕ εμφανίζεται με δύο υποστάσεις. Εξωτερικά ως κοινωνικό-πολιτική οργάνωση, της οποίας ο ηγεμονικός ρόλος βασίζεται στο αλάθητο και τη δύναμη της ιδεολογίας της. Όμως, στην πραγματικότητα, το ΚΚΣΕ ήταν μία ιδιότυπη κρατική δομή, που εκπροσωπούσε τη δικτατορία ενός κόμματος ή πιο σωστ6ά της ανώτερης νομενκλατούρας. Στις διεθνείς σχέσεις του κυριαρχούσε η υπαγόρευση της γραμμής του στα ''αδελφά'' κόμματα. Η αρχή ήταν κοινή, καθολική. Όμως ο μηχανισμός χρήσης της στην κάθε περίπτωση εξαρτιόταν από τις συγκεκριμένες συνθήκες δράσης του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά και από τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες των αρχηγών στελεχών. Οι σχέσεις του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ περίτρανα το αποδεικνύουν.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image