Local cover image
Local cover image

Οικονομία και κοινωνία / Max Weber ; μετάφραση - εισαγωγή - επιμέλεια Θανάσης Γκιούρας

By: Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Original language: Γαλλική Series: Κοινωνικές επιστήμες = Social sciencesPublication details: Αθήνα : Σαββάλας, 2005.Description: 498 σ. ; 25 εκISBN:
  • 9789604238583
Uniform titles:
  • Wirtschaft und Gesellschaft Ελληνικά
DDC classification:
  • 20ή έκδ. 301
Contents:
Τ. 1. Κοινωνιολογικές έννοιες
Summary: Το έργο του Max Weber που έγινε γνωστό με τον τίτλο Οικονομία και κοινωνία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κοινωνικής επιστήμης τον 20ό αιώνα. Στηριζόμενη στη διάρθρωση των Απάντων του Weber, η ελληνική έκδοση του συνολικού έργου περιλαμβάνει έξι τόμους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε διαφορετικά θεματικά πεδία, όπως η θρησκεία, το δίκαιο, η εξουσία κ.ά. Ο πρώτος τόμος "Κοινωνιολογικές έννοιες" περιλαμβάνει το συνολικό πλαίσιο των κοινωνιολογικών εννοιών του διάσημου Γερμανού συγγραφέα. Τον συνέταξε λίγο πριν από τον απρόσμενο θάνατό του το 1920. Προοριζόμενα να αποτελέσουν την εισαγωγή του γενικότερου έργου Οικονομία και κοινωνία, τα κείμενα του παρόντος τόμου περιλαμβάνουν περιεκτικές παρατηρήσεις για διάφορες μορφές του κοινωνικού βίου, πολλαπλούς ορισμούς για τα στοιχεία που αποτελούν το οικονομικό φαινόμενο (ωφέλεια, χρήμα, υπηρεσία, κεφάλαιο) και επίσης τον ωριμότερο καρπό της πολιτικής κοινωνιολογίας του Weber με το κεφάλαιο "οι τύποι της εξουσίας". Με βάση ευρύτατες γνώσεις της παγκόσμιας ιστορίας, παρατίθενται εδώ οι ορισμοί της κοινωνικής πράξης και των κοινωνικών συνδέσμων, της κοινοτικοποίησης και κοινωνικοποίησης, του κράτους, της κεφαλαιοκρατίας, της γραφειοκρατικής, παραδοσιακής και χαρισματικής ηγεσίας, των κομμάτων, των κοινωνικών τάξεων κ.ά. Πρόκειται για παραθέσεις που καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των κοινωνικών επιστημών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ο καθηγητής Θανάσης Γκιούρας με την εκτενή εισαγωγή και τα παραρτήματα που παραθέτει ανατρέχει στις ιστορικές και φιλοσοφικές συνθήκες γένεσης του έργου, ενώ με τις λεπτομερείς επεξηγηματικές σημειώσεις για τις έννοιες, τους όρους και τις ιδέες του κειμένου βοηθά τον αναγνώστη στην κατανόηση και την ερμηνευτική προσέγγισή του.
Item type: Book List(s) this item appears in: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΩΡΕΕΣ 2022 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Κύρια Συλλογή-Non Fiction 301 WEB (Browse shelf(Opens below)) 1 Available 00000118561
Total holds: 0

Περιέχει ευρετήριο

Τ. 1. Κοινωνιολογικές έννοιες

Το έργο του Max Weber που έγινε γνωστό με τον τίτλο Οικονομία και κοινωνία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κοινωνικής επιστήμης τον 20ό αιώνα. Στηριζόμενη στη διάρθρωση των Απάντων του Weber, η ελληνική έκδοση του συνολικού έργου περιλαμβάνει έξι τόμους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε διαφορετικά θεματικά πεδία, όπως η θρησκεία, το δίκαιο, η εξουσία κ.ά.
Ο πρώτος τόμος "Κοινωνιολογικές έννοιες" περιλαμβάνει το συνολικό πλαίσιο των κοινωνιολογικών εννοιών του διάσημου Γερμανού συγγραφέα. Τον συνέταξε λίγο πριν από τον απρόσμενο θάνατό του το 1920. Προοριζόμενα να αποτελέσουν την εισαγωγή του γενικότερου έργου Οικονομία και κοινωνία, τα κείμενα του παρόντος τόμου περιλαμβάνουν περιεκτικές παρατηρήσεις για διάφορες μορφές του κοινωνικού βίου, πολλαπλούς ορισμούς για τα στοιχεία που αποτελούν το οικονομικό φαινόμενο (ωφέλεια, χρήμα, υπηρεσία, κεφάλαιο) και επίσης τον ωριμότερο καρπό της πολιτικής κοινωνιολογίας του Weber με το κεφάλαιο "οι τύποι της εξουσίας". Με βάση ευρύτατες γνώσεις της παγκόσμιας ιστορίας, παρατίθενται εδώ οι ορισμοί της κοινωνικής πράξης και των κοινωνικών συνδέσμων, της κοινοτικοποίησης και κοινωνικοποίησης, του κράτους, της κεφαλαιοκρατίας, της γραφειοκρατικής, παραδοσιακής και χαρισματικής ηγεσίας, των κομμάτων, των κοινωνικών τάξεων κ.ά. Πρόκειται για παραθέσεις που καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των κοινωνικών επιστημών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ο καθηγητής Θανάσης Γκιούρας με την εκτενή εισαγωγή και τα παραρτήματα που παραθέτει ανατρέχει στις ιστορικές και φιλοσοφικές συνθήκες γένεσης του έργου, ενώ με τις λεπτομερείς επεξηγηματικές σημειώσεις για τις έννοιες, τους όρους και τις ιδέες του κειμένου βοηθά τον αναγνώστη στην κατανόηση και την ερμηνευτική προσέγγισή του.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image