Τηλέφωνο: (+30) 2310 423233

Τα αγγεία και ο κόσμος τους /

Φωκά, Ιωάννα Ε., 1939-

Τα αγγεία και ο κόσμος τους / Ιωάννα Φωκά [και] Πάνος Βαλαβάνης ; εικονογράφηση Σοφία Ζαραμπούκα - Αθήνα : Κέδρος, 1990. - 60 σ. : έγχρ. εικ. ; έγχρ. φωτ. ; 28 εκ. - Ανακαλύπτω την αρχαία Ελλάδα .

Περιέχει κατάλογο αγγείων και παραστάσεων από αγγεία.

Περιέχει βιβλιογραφικές αναφορές.

Πρόλογος -- Η τέχνη της κεραμικής και τα αγγεία -- Ο κρατήρας του Εργότιμου και του Κλειτία -- Αγγεία για όλες τις δουλειές -- Το κεραμικό εργαστήριο -- Τέχνη και τεχνική -- Επώνυμοι και ανώνυμοι καλλιτέχνες -- Όταν ανάβει το καμίνι -- Μερικά μυστικά της αργίλου -- Να το αποτέλεσμα: μια μεγάλη τέχνη -- Το παιχνίδι με τα κοσμήματα -- Πελάτες-τιμές -- Υπερπόντιο εμπόριο-έρευνα αγοράς -- Χάρτης -- Πώς χάθηκαν-πώς βρέθηκαν -- Έρευνες και αποτελέσματα -- Οι άνθρωποι μιλούν με τα αγγεία -- Τα αγγεία μιλούν για θεούς και ανθρώπους -- Για τους άνδρες και τις δραστηριότητές τους -- Για τις γυναίκες και τις ασχολίες τους -- Για τα παιδιά και τα παιχνίδια τους -- Για τους νεκρούς -- Για τους θεούς -- Για τους ήρωες -- Ιστορική εξέλιξη -- Επίλογος. Βιβλιογραφία -- Κατάλογος αγγείων και παραστάσεων από αγγεία.

Η γνωριμία με τον αρχαίο κόσμο μέσα από τα υλικά του κατάλοιπα, είτε πρόκειται για απλά καθημερινά σκεύη είτε για μοναδικά έργα τέχνης, αποτελεί το στόχο μιας σειράς βιβλίων με το γενικό τίτλο «Ανακαλύπτω την αρχαία Ελλάδα». Με ένα πρωτότυπο τρόπο χωρισμού της ύλης και με ένα ισορροπημένο συνδυασμό γλαφυρών κειμένων και εικονογράφησης (φωτογραφίες των έργων ή ζωγραφικές τους αποδόσεις), προσπαθήσαμε να κάνουμε τη μελέτη εύκολη και διασκεδαστική, με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μια «διαφορετική» σχέση με την αρχαιότητα. Ξεκινάμε τη σειρά αυτή με τα αγγεία, που αποτελούν την πλουσιότερη και αμεσότερη πηγή του αρχαιολόγου για μια γνωριμία με τις καθημερινές δραστηριότητες, την παραγωγή, το εμπόριο και την οικονομία, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και τις θρησκευτικές αντιλήψεις των αρχαίων.

9600403848


Αγγεία, Αρχαία --Ελλάδα
Αρχαία τέχνη

738.0938