Τηλέφωνο: (+30) 2310 423233

Τι είναι το Βυζάντιο / Judith Herrin ; επιστημονική επιμέλεια Κατερίνα Νικολάου ; μετάφραση Χριστιάννα Σαμαρά

By: Herrin, Judith [Συγγραφέας]Contributor(s): Σαμαρά, Χριστιάννα [Μεταφραστής] | Νικολάου, Κατερίνα [Επιμελητής έκδοσης]Material type: TextTextLanguage: Ελληνική Original language: Αγγλική Publisher: Αθήνα : Gutenberg, c2020Description: 538 σ. : φωτ., χάρτες ; 24 εκISBN: 9789600121438Uniform titles: Byzantium : the surprising life of a mediaval empire Ελληνικά Subject(s): Πολιτισμός, Βυζαντινός | Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- ΙστορίαDDC classification: 938.3 Summary: Μέσα από αυτό το βιβλίο, γράφει η Judith Herrin, θα επιχειρήσω να δώσω μια σαφή εικόνα για το τι ήταν το Βυζάντιο, πώς λειτουργούσε και τι αντιπροσωπεύει σήμερα. Να εξηγήσω τον θαυμασμό μου για το Βυζάντιο, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα επιτεύγματά του όσο πιο ξεκάθαρα και πειστικά μπορώ, και αναδεικνύοντας τις δομές και τις νοοτροπίες που στήριξαν τη μακραίωνη αυτοκρατορία. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της σημαντικής αλλά ελάχιστα γνωστής ιστορίας; Tο Βυζάντιο ήταν ένας πολιτισμός με διάρκεια ζωής χιλίων χρόνων, που επηρέασε εξίσου τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα η επιρροή αυτή αυξομειώθηκε, όμως αποτελούσε πάντα μια σταθερά. Ο πολιτισμός του Βυζαντίου ήταν ένα κράμα από παγανιστικά, χριστιανικά, ελληνικά, ρωμαϊκά, αρχαία και αποκλειστικά μεσαιωνικά στοιχεία. Οι πολιτισμικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις του αναγνωρίζονται σήμερα ως διαχρονική κληρονομιά αλλά και ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά διακυβέρνησης, όπως η αυτοκρατορική Αυλή με τις διπλωματικές υπηρεσίες και την πολιτική γραφειοκρατία, η τελετή της στέψης και η άσκηση εξουσίας από το γυναικείο φύλο, αναπτύχθηκαν αναμφίβολα στο Βυζάντιο… Τελικά η συγγραφέας, διαλύοντας μύθους και ανασκευάζοντας στερεότυπα, συνέθεσε μια σύντομη ιστορία του Βυζαντίου και εξηγεί, με επιστημοσύνη, ακρίβεια αλλά και γλαφυρότητα, σε κάθε βιβλιόφιλο ή ιστοριολάτρη αναγνώστη, την ουσία της χιλιόχρονης ιστορίας και του πολιτισμού της αυτοκρατορίας του Βοσπόρου.
List(s) this item appears in: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -ΔΩΡΕΑ Κ.Ι.Κ.Π.Ε 2020 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Current location Collection Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς
Κύρια Συλλογή-Non Fiction 938.3 HER (Browse shelf) 1 Available 00000104645
Total holds: 0

Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο

Μέσα από αυτό το βιβλίο, γράφει η Judith Herrin, θα επιχειρήσω να δώσω μια σαφή εικόνα για το τι ήταν το Βυζάντιο, πώς λειτουργούσε και τι αντιπροσωπεύει σήμερα.
Να εξηγήσω τον θαυμασμό μου για το Βυζάντιο, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα επιτεύγματά του όσο πιο ξεκάθαρα και πειστικά μπορώ, και αναδεικνύοντας τις δομές και τις νοοτροπίες που στήριξαν τη μακραίωνη αυτοκρατορία.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της σημαντικής αλλά ελάχιστα γνωστής ιστορίας; Tο Βυζάντιο ήταν ένας πολιτισμός με διάρκεια ζωής χιλίων χρόνων, που επηρέασε εξίσου τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα η επιρροή αυτή αυξομειώθηκε, όμως αποτελούσε πάντα μια σταθερά. Ο πολιτισμός του Βυζαντίου ήταν ένα κράμα από παγανιστικά, χριστιανικά, ελληνικά, ρωμαϊκά, αρχαία και αποκλειστικά μεσαιωνικά στοιχεία.
Οι πολιτισμικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις του αναγνωρίζονται σήμερα ως διαχρονική κληρονομιά αλλά και ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά διακυβέρνησης, όπως η αυτοκρατορική Αυλή με τις διπλωματικές υπηρεσίες και την πολιτική γραφειοκρατία, η τελετή της στέψης και η άσκηση εξουσίας από το γυναικείο φύλο, αναπτύχθηκαν αναμφίβολα στο Βυζάντιο…
Τελικά η συγγραφέας, διαλύοντας μύθους και ανασκευάζοντας στερεότυπα, συνέθεσε μια σύντομη ιστορία του Βυζαντίου και εξηγεί, με επιστημοσύνη, ακρίβεια αλλά και γλαφυρότητα, σε κάθε βιβλιόφιλο ή ιστοριολάτρη αναγνώστη, την ουσία της χιλιόχρονης ιστορίας και του πολιτισμού της αυτοκρατορίας του Βοσπόρου.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer